DANIA MIĘSNE

Appetita - Uwodzi Aromatem

Duet prawdziwie sarmacki,
czyli golonka w piwie

Składniki: 

- 2 golonki
- 0,5 litra jasnego piwa
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa do golonki Appetita
- olej
- sól

Przygotowanie: 

Umytą golonkę natrzeć przyprawą do golonki. Czosnek pokroić w plasterki i obłożyć nim mięso. Całość włożyć do głębokiego naczynia na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie golonkę wyjąć, usunąć czosnek i włożyć do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na pół godziny, aby się dokładnie opiekła. Piwo wlać do garnka i podgrzać, następnie dołożyć do niego golonkę tak, aby piwo sięgało trochę powyżej jej połowy. Całość dusić przez 1,5 godziny, co jakiś czas podlewając piwem.

Golonka znakomicie komponuje się z musztardą i chrzanem.