DANIA MIĘSNE

Appetita - Uwodzi Aromatem

Dziczyzna
- klasyczny posiłek myśliwego

Składniki: 

- 1,5 kg udźca z jelenia
- marynata staropolska Appetita
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pół łyżeczki mielonego jałowca Appetita
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżeczka mąki
- pieprz czarny Appetita
- sól

Sposób przygotowania: 

Udziec oczyścić, umyć, włożyć do garnka i zalać marynatą staropolską Appetita, przygotowaną według opisu na opakowaniu. Zostawić w chłodnym miejscu na ok. 2 dni. Po tym czasie wyjąć mięso, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć i natrzeć jałowcem. Odstawić na 2 godziny. Następnie zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu, przełożyć do dużego rondla, posypać mąką i skropić marynatą staropolską Appetita. Dusić przez 1,5 godziny pod przykryciem, co kilkanaście minut podlewając marynatą. Po tym czasie wyjąć mięso i pokroić w grube plastry. Podawać z chrzanem.