DANIA MIĘSNE

Appetita - Uwodzi Aromatem

Królewska Uczta
- polędwiczki w miodowej glazurze z warzywami

Wykorzystaj potęgę smaku, która drzemie w wieprzowinie. Przygotuj ucztę w prawdziwie królewskim stylu. Dobierz odpowiednie dodatki i przekonaj się, że polska kuchnia ma najsmaczniejszą tradycję.

Składniki: 

- 2 średnie polędwiczki wieprzowe
- 2 łyżki miodu (np. lipowego)
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- rozmaryn Appetita
- oliwa z oliwek
- 8 pomidorków koktajlowych
- jeden zielony ogórek
- sałata
- pieprz czarny mielony Appetita
- sól

Przygotowanie: 

Miód, sos sojowy i czubatą łyżkę rozmarynu wymieszać
i odstawić na 10 minut. Następnie powstałą glazurą nasmarować umyte i osuszone polędwiczki. Obsmażyć je
z każdej strony przez ok. 10 minut, aż glazura się skarmelizuje. Tak przygotowane mięso włożyć na 10 minut do piekarnika z termoobiegiem, rozgrzanego do 200 stopni. Po wyjęciu polędwiczki odstawić na 5 minut.

Pomidorki pokroić na połówki, ogórka w grube półplasterki, a sałatę na kawałki. Całość skropić oliwą, doprawić solą
i pieprzem, na końcu wymieszać. Polędwiczki pokroić w plastry oraz udekorować warzywami.